Otvorena planinarska kuća "Sv. Andrija"

Iako je osnovano tek prije nepune tri godine, Hrvatsko planinarsko društvo “Hum” s neumornim predsjednikom Željkom Arnautovićem na čelu uspjelo je, uz pomoć gradova Visa i Komiže, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog planinarskog saveza, članova Planinarskog društva “Lisca” iz slovenske Sevnice, te mnogobrojnih prijatelja, kako onih s otoka tako i onih s kopna, uspjelo urediti i otvoriti planinarsku kuću, ujedno i obavještajnu točku “Sveti Andrija” na istoimenom brdu povrh grada Visa (267 metara).

U međuvremenu, vrijedni članovi viškog planinarskog društva organizirali su niz izleta po Sloveniji, BiH i Hrvatskoj, uredili su vidikovac i odmorište na najvišem brdu na otoku, brdu Hum, markirali, označili i čistili gotovo 50 kilometara planinarskih staza po toku Visu, i pomogli HGSS- na izradi karte planinarskih i pješačkih staza otoka Visa i vodiča po otoku, koji su u prigodi svečanog otvorenja planinarske kuće i promovirani.

Zemljovidi U nazočnosti Vinka Prizmića, pročelnika HGSS-a, Darka Berljaka, tajnika Hrvatskog planinarskog saveza, predstavnika lokalnih vlasti Visa i Komiže, planinarsku kuću blagoslovio je viški župnik don Paulin Bjažević, a čast da je i otvori pripala je najmlađoj članici HPD-a “Hum” šestogodišnjoj Višanki Ivoni Radišić.

Na svečanom otvorenju sudjelovale su ženska klapa Gusarica i muška klapa Liket, uz više od stotinu gostiju, građana, prijatelja i članova HPD-a “Hum”. Druženje je nakon obilaska kuće i ručka za sve uzvanike nastavljeno u opuštenoj atmosferi u kojoj nije nedostajalo dobre pjesme i razgovora, do kasnih poslijepodnevnih sati.

Otvaranje planinarske kuće na Visu je kruna projekta unapređenja sigurnosti na otoku, u sklopu velikog projekta koji smo pokrenuli na prostorima neurbane Hrvatske. Na sličan način planiramo pokriti i druge dijelove Hrvatske, poglavito otoke, kazao je Prizmić.

Berljak je kazao kako samo Lošinj i sada Vis, imaju svoje planinarske objekte, s time da je Vis u prednosti, jer ima i kvalitetan zemljovid, koji je osnovni faktor sigurnosti u kretanju po planini. Vjerujem da će se taj trend nakon otvaranja planinarske kuće na Visu, proširiti i da će i drugi prepoznati taj planinarski turizam, koji i te kako može biti veliki adut u hrvatskom turizmu, kad je o produljenju sezone na otocima riječ.

Izvor:
Slobodna Dalmacija - Bogoljub Mitraković

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.